MediumLink
Maatschappelijk Spirituele Hulplijn
BEL NU:
NL 1 0909 - 777 8 777 (90cpm.)
BE 0907 - 37 4 25 (150cpm., max 10 min.)
Goedkoper bellen met credits

Stress is overleven, ademen is leven

Heb je weleens last van duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen, benauwd gevoel of druk op de borst en kunnen de artsen niks vinden? Dan kan het zijn dat de oorzaak van je klachten te maken heeft met een verkeerde ademhaling door stress en spanning.

Klachten door stress en spanning zijn in onze westerse wereld eerder regel dan uitzondering. In onze-24-uurs economie met vaak ook nog een druk privé leven rennen we vaak maar door. Een gestresst lichaam is daar dan vaak het resultaat van en we weten soms niet meer hoe we ons kunnen ontspannen.

Wat gebeurd er dan in je lijf: Bij stress en spanning worden stress hormonen aangemaakt in ons lichaam, waardoor ons lichaam in staat van paraatheid gebracht wordt voor een vlucht / vecht reactie. Deze reactie stamt nog uit de oertijd, toen we moesten rennen voor de dinosaurussen die ons wilden opeten. Anno 2017 is dat echter niet meer nodig, maar het zit nu eenmaal nog in onze genen.

Bij een stressvolle gebeurtenis of een stressvolle periode is het in ons drukke leven moeilijk om veel extra spanning aan te kunnen. We nemen vaak niet de tijd om bij veel stress veel te ontspannen, omdat we daar gewoonweg de tijd niet voor hebben. Die drukke baan en druk gezinsleven gaan tenslotte voor en moeten doorgaan. We nemen niet de tijd die we nodig hebben om iets te verwerken en ineens weet je lichaam niet meer hoe het zich moet ontspannen. Je lichaam staat het grootste deel van de dag in staat van paraatheid. Bij deze staat van paraatheid is ook je ademhaling te hoog. Deze extra zuurstof die je zo binnenkrijgt, was prima toen die dinosauriër achter je aanzat, want zo ging er extra zuurstof naar je spieren toe die je nodig had om hard weg te kunnen

rennen. Maar nu dit soort bedreigingen in onze samenleving niet meer voorkomen, heb je die extra zuurstof niet nodig.

En dat is nu net het punt, waar het met je stressvolle leven en je ademhaling mis gaat. Je ademt continue te hoog, waardoor je lichaam veel te veel inademt. De afgifte van zuurstof aan je bloed is van slag en je krijgt last van vaatvernauwing in je hele lichaam. Dit kan die duizeligheid, benauwd gevoel, druk om je borst, hartkloppingen en de tintelingen verklaren.

Het verraderlijke is dat ieder mens andere klachten krijgt van een verkeerde ademhaling. Daarom is het voor artsen ook erg moeilijk om het te herkennen. Maar het is erg belangrijk dat je met deze klachten zeker naar je huisarts gaat. Deze kan je geruststellen of verder laten onderzoeken. Een schildklierprobleem of hartprobleem kan dezelfde soort klachten geven. Maar je zal niet de eerste zijn die chronische hyperventilatie of hyperventilatieaanvallen heeft, die al de hele medische molen door is geweest en dat je compleet gezond word verklaard of zelfs als hypochronisch wordt weggezet. En dat terwijl chronische hyperventilatie en acute hyperventilatie heel goed te behandelen zijn met een intensieve ademhalingstherapie, gegeven door ademhalingstherapeutes gespecialiseerd in hyperventilatie en angst- en paniekklachten.

Meer over chronische hyperventilatie / acute hyperventilatie / paniek- en angstaanvallen in mijn volgende blog.

Lieve groet,

Ilja